Main page content

Entity view (Content)

Pendelparking Station Aalst

België
Stravibase Raft
Shuttle Parking & Galleria Office Building (exterior)
Aalst, NMBS-Groep & De Lijn
PSR-Jan De Nul Group & BesixRED-Besix
HUB Architecture BVBA
Macobo
Jan De Nul Group

Entity view (Content)

De werken aan de pendelparking van het station van Aalst en omgeving naderen hun voltooiing. De site zal bestaan uit een parkeergebouw, fietsenstallingen, een nieuw Denderplein, woningen en een 'Galleria'-gebouw met kantoren voor het NMBS-personeel.

Het station en zijn omgeving worden een modern en toegankelijk knooppunt voor treinen, bussen, auto's, fietsers en voetgangers. De stad Aalst, de NMBS-Groep en De Lijn investeren samen 40 miljoen euro in de verfraaiing van de stationsomgeving van Aalst.

Aan de achterzijde van het station, langs de spoordijk, wordt volop gewerkt aan een nieuw parkeergebouw met een overdekte fietsenstalling voor zo'n 800 tweewielers. Tussen de bestaande en de nieuwe onderdoorgang naar de spoorwegperrons komt het zogenaamde 'Galleria-gebouw' met winkels op de begane grond en daarboven kantoren en technische lokalen van de NMBS. Zowel de pendelparking als het Galleria-kantoorgebouw moeten tegen eind volgend jaar klaar zijn.

Om de voortplanting van geluid en trillingen van de aangrenzende sporen naar het nieuwe gebouw te beperken, werd een Stravibase Raft oplossing aangebracht over de hele lengte van de 50 meter lange en 6,5 meter hoge grondmixmuur. Nadat de rubberen akoestische isolatiemat van bovenaf was uitgerold, werd er een muur van gewapend beton tegenaan gestort. Door deze extra dempende laag aan te brengen, krijgen trillingen geen vrij spel en worden het gebouw en de bewoners beschermd tegen ongewenste trillingen en het bijbehorende lawaai.